Jak připravit domácí jogurt?
Důvodů, proč si vyrobit chutný domácí jogurt, je celá řada. Jeho příprava vůbec není tak složitá, jak si většina lidí myslí, navíc vás jeho výroba nevyjde draho a jako třešničku na dortu lze určitě označit skutečnost, že je daleko zdravější nežli jogurty, které si můžete koupit v obchodě. Bílý domácí jogurt využijete na mnoho způsobů – můžete si jej ochutit ovocem, marmeládou nebo pouze cukrem dle vlastní chuti, připravit z něho můžete domácí zálivku na saláty nebo ho můžete dát zmrznout a mít tak výtečnou zmrzlinu. V dnešním článku vám pomůžeme s výrobou domácího jogurtu – a to jak s jogurtovačem, tak i bez něj!
Jak vyrobit domácí jogurt bez jogurtovače
Na přípravu dvou skleniček domácího jogurtu budete potřebovat:
- 1 l mléka
- 4 lžíce kvalitního bílého jogurtu s živou kulturou
- sklenice pro uložení
- metličku na míchání
Postup:
Vezměte si středně velký hrnec a dejte jej na pár vteřin na sporák. Poté do něho nalijte litr mléka a pomalu jej přiveďte k varu. Jakmile se mléko začne vařit, nechte ho za stálého míchání probublat cca 5 minut a poté odstavte ze sporáku. Připravte si misku větší nežli použitý hrnec a zaplňte jej do poloviny studenou vodou. Vezměte hrnec s převařeným mlékem, ponořte jej do misky s vodou a co nejrychleji ho zchlaďte na 40°C. Teplotu zjistíte tak, že do mléka ponoříte malíček a v případě, že ho ponořený neudržíte více jak 5 vteřin, pak je mléko ještě moc horké. Sklenice připravené na jogurt vložte na pár vteřin do mikrovlnné trouby pro zahřátí a sterilizaci. Poté do každé sklenice dejte po dvou lžičkách jogurtu a ten zalijte menším množstvím mléka. Dobře promíchejte, zalijte zbylým mlékem a ještě jednou promíchejte. Sklenice s domácím jogurtem dobře uzavřete a zabalte pokud možno do peřiny, aby zůstaly teplé po dobu 4-6 hodin.
Jak vyrobit domácí jogurt s pomocí jogurtovače
Příprava domácího jogurtu s jogurtovačem je hodně podobná výše zmíněnému postupu. Mléko zahřejete na 80°C a poté rychle zchladíte na 40°C. Smícháte s bílým jogurtem, dobře promícháte a nalijete do připravených sklenic. Ty dobře zavíčkujete a vložíte do zapnutého jogurtovače, kde jogurt necháte zrát po dobu 6 hodin.
Obrázek: pixabay.com